lördag 13 juni 2009

Vecka 35

Dagarna dom går och går, är nu i vecka 34+3 och det är 38 dagar kvar till BF.

MEN till den 1 Juli som var farfars födelsedag är det bara 17 dagar kvar... så idag ska vi åka och handla de sista småsakerna för det är sista lediga helgen för oss tillsammans innan dess. Dumt att chansa liksom ;) för övrigt är det bara 14 arbetsdagar kvar nu... 3 veckor innan jag går på mitt livs första semester. Igår fick jag för övrigt det glädjande beskedet om att jag får mina 3 dagar ledigt för PIM för jag är GODKÄND på den sista :D

På tisdag är det dags för besök hos BM, har vi riktigt tur så får vi se Knyttet på ett tillväxtUL men eftersom alla säger att magen växer i väldig fart så är den chansen väldigt liten. Får se på tisdag helt enkelt.

saxar lite info från Blimamma.se som vanligt. Knyttet ska enligt normen nu vara lika stor som jag var när jag föddes... ok... skiljer några gram men inte mkt.

Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa. Vi pratade om hår så sent som innan jag somnade, båda har massor med hår så risken för en liten utan hår känns inte så överhängande.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott. Jasså, mjölk blir det ju dåligt med eftersom jag inte kan dricka det utan oboy... får väl köpa lite kosttillskott då.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård. Skönt, men den får gärna stanna några dagar till...

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem. Dags att köpa nagelvårdsset till den lill*.

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här “övningssammandragningarna” för verkliga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller “verkliga” sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever. Vilket avancerat ord för sammandragningar... kan det vara samma som förvärkar? gör en Braxton-Hickssammandragning ont om man jämför med en vanlig?? Klurigt det där.

Inga kommentarer: