fredag 29 maj 2009

v.33

Nu är det 53 dagar kvar....

Bebisen

I veckan väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Det har den redan gjort i 2 veckor. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt. Om den inte ska växa lika mycket från och med nu, så kanske jag blir lite piggare till veckan. det vore skönt.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt. Har en väldigt snäll och väluppfostrad liten krabat. Den undviker revben och urinblåsan snäll som h*n är.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Jasså, jag som haft toppenvärden hela tiden... tur jag började ta dem igen i förrgår då. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika. VA!!! Redan, är ju ljusår dit eller?? Väntar nog någon vecka till, kan ju varit bra att ha gått igenom det på föräldrautbildningen och den har inte ens börjat ännu... BB väskan tänkte jag så smått börja packa efter nästa besök hos BM, det är den 16 juni så ett tag kvar. Den tisdagen tror jag även att vi har förlossningsdelen i föräldrautbildningen så får väl mycket "läxa" den veckan. En sak vet jag i alla fall... ut ska den.

Inga kommentarer: